На главную страницу


Проект ЦПТИ и ИСКМ "Третий сектор и четвертая власть"
  Воскресенье 25 октября 2020
Посетителей: 230493   
Наш e-mail
ЛОГИН
Логин

Пароль

Вспомнить пароль
Регистрация
ОПРОС
Наскільки прозорою є процедура прийняття місцевих бюджетів?
Прозорою
Швидше прозорою ніж не прозорою
Важко віповісти
Швидше не прозорою ніж прозорою
Не прозорою


РЕКЛАМА
 
НОВОСТИ СТАТЬИ КАТАЛОГ ФОРУМ НГО
СТАТЬИ

Вікторія Талашкевич

І в молоці не тоне, і в роті не тане?!

    
     Його обожнюють і дорослі, і малі, ним вщент заповнені полички супермаркетів, він є незамінним атрибутом будь-якого святкового столу. Чорний, білий, молочний, з горіхами, родзинками, мигдалем, одним словом з усім, чого душа забажає. Ось такий він, різноманітний в усіх відношеннях, шоколад. Ми купуємо його, можливо, часто, але дуже рідко звертаємо увагу на те, з чого він виготовлений. Адже приємний на смак, він не завжди може бути безпечним для нашого здоров'я. Саме така тема нещодавно обговорювалася на семінарі-тренінгу для журналістів у Києві, що був організований Спільнотою Споживачів та Громадських Об'єднань.
     За словами спеціалістів, справжній шоколад обов'язково має плавитися при високій температурі і танути не лише у роті, а й в руках. Тож кожен споживач має пам'ятати, що перш, ніж купувати цей продукт, необхідно уважно прочитати його склад, що написаний на упаковці. Але не варто одразу лякатися таких компонентів, що помічаються словосполученням “...ідентичний натуральному”. За словами Валентина Безрукого, директора Українського науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз це ще не означає, що той компонент є штучним. Адже в Україні вже давно існують стандарти, з допомогою яких позначаються певні складники, які не завжди є хімічними і неприродними.
     Так, за результатами досліджень Українського науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз, чорний десертний шоколад марки “DominiC” нині не відповідає всім необхідним стандартам, а от відмінну оцінку отримав шоколад торгових марок “Корона” та “Світоч”. За всіма показниками шоколадні продукти двох останніх марок є якісними та не шкідливими для нашого здоров'я. Валентин Безрукий також відмітив, що всі висновки даних експертиз є абсолютно незалежними та офіційними. Тож, купуючи улюблений шоколад, ми маємо бути дуже уважними та обережними.
     Звичайно, як пересічний покупець ми не маємо можливості самостійно проводити відповідні експертизи, однак маємо принаймні уважно читати склад продукту, що позначається на упаковці.
     Дуже часто замість масло-какао у шоколад додають соєву або рапсову олію. Від цього, звичайно, змінюються смакові якості виробу. Але в цьому є свої плюси, бо передозування масло-какао може негативно впливати не печінку.
     Цікавим є і те, що взагалі-то термін зберігання шоколаду має бути не більшим за 14 діб. Після таких слів нам залишається лише посміхнутися, адже в наших магазинах шоколад може пролежати близько року. Однак це зовсім не означає, що після тривалого зберігання його не можна споживати. Та це свідчить про те, що шоколад містить в собі багато домішок. А між іншим. Яскравим показником того, що шоколад тривалий час зберігався є наліт схожий на “іній”. Щоб не мати неприємностей також варто звертати увагу на помітку “ДСТУ”. Якщо такий значок є, це означає, що продукт відповідає необхідним державним стандартам.
     А насамкінець ще кілька порад для любителів шоколаду. Візьміть на замітку, що раніше шести років дітям шоколад давати не варто. Це може викликати алергію і дати додаткове навантаження на печінку. Стосовно ж карієсу та збільшення ваги від шоколаду як у дітей, так і дорослих, то цього боятися не варто. Згідно досліджень цей продукт не є абсолютною причиною псування зубів та набирання зайвої ваги. Все залежить від кількості спожитої продукції. Все має бути в міру. Лише переїдання шоколаду, як і будь-якого іншого калорійного продукту може призвести до проблем з вагою.
     Окрім цих фактів є ще дещо цікаве. Були проведені дослідження стосовно того, який шоколад більше полюбляють діти. Виявилося, що діти віддають перевагу шоколаду з арахісом, родзинками, курагою та іншими продуктовими наповнювачами.
     автор - Ася Цуркан, "весь Кіровоград"
     

28 февраля 2008 года.


Рейтинг статьи:   (4,0)
12345


ОТЗЫВЫ


НОВОСТИ СТАТЬИ КАТАЛОГ ФОРУМ НГО
ПОИСК


СТРАНЫ

БЛАГОДАРНОСТИ
Поддержку данному Интернет-ресурсу предоставляет Фонд
Евразия за счет средств Агентства США по Международному Развитию
(USAID) в рамках проекта ИСКМ "Развитие независимого информационного
пространства Украины". Точка зрения, выраженная в информационных
материалах, размещенных на данном сайте, принадлежит авторам и может не совпадать с
официальной позицией Фонда Евразия, USAID и ИСКМ.
 
Наш e-mail
© 1999-2020 ЦПТИ, ИСКМ